Veelgestelde vragen

Ondanks de uitvoerige informatie op deze website kan het zijn dat u nog met een aantal vragen zit. Op deze pagina hopen wij u door middel van antwoorden op de meest gestelde vragen alvast meer duidelijkheid te geven. Mocht het u nog niet geheel duidelijk zijn of wilt u nog een andere vraag stellen dan kan u ons natuurlijk altijd deze vraag of vragen stellen.
U kan hiervoor gebruik maken van het contactformulier
of ons bellen op ons telefoonnummer 06 - 81 95 85 15. Mochten wij niet in de gelegenheid zijn uw telefoon direct te beantwoorden spreekt u dan een boodschap in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.


1. Op welke gegevensdrager kan het beste de gedigitaliseerde bestanden opgeslagen worden?

Uiteraard is dit een persoonlijke voorkeur. Tot 2017 was de dvd nog de meest gevraagde opslagmethode om de beelden te bewaren en direct af te kunnen spelen. De laatste jaren wordt vrijwel alleen nog maar gedigitaliseerd naar een externe harde schijf of een usb-stick. Dit afhankelijk van de totale speelduur van bijvoorbeeld het desbetreffende videomateriaal. 1 uur videomateriaal vergt ca. 14GB aan opslagruimte.

2. In welk formaat wordt gedigitaliseerd?

Standaard wordt videomateriaal allereerst gedigitaliseerd in AVI. Dit noemen wij het ruwe bestand ook wel "losless" wordt genoemd omdat het ongecomprimeerd is. De bestandsgrootte is ongeveer 13Gb per uur. AVI-bestanden zijn ideaal voor videobewerking. Tevens leveren wij, zonder meerprijs, ook van dezelfde video ook nog een MP4. Dit bestandsformaat is favoriet omdat dit op vrijwel alle media direct af te spelen is. Dit bestand is, door de slimme wijze van comprimeren, nog geen 1GB groot per uur videomateriaal.

3. Kan het ook in een ander formaat worden gedigitaliseerd?

Dit is vrijwel altijd mogelijk, geef uw wensen aan en wij zullen in bijna 100% van de gevallen het desgewenste formaat kunnen leveren.

4. Zijn dvd's tegen kopieren beveiligd?

Nee, het is uw materiaal dat door ons wordt gedigitaliseerd naar dvd. Er zit dus geen kopieerbeveiliging op.


5. Zijn dvd's later altijd weer te bewerken?

Ja, het videomateriaal wordt gedigitaliseerd naar het standaard dvd-formaat oftewel een VOB-bestand. Een VOB-bestand is vrijwel hetzelfde als een MPEG-bestand en kan later eenvoudig naar een PC gekopieerd worden om te bewerken. Voor bewerking hoeft u slechts de extensie van de bestanden welke eindigen in ".vob" te wijzigen in ".MPG".

6. Welke videobewerkingssoftware kan ik het beste gebruiken? 

Dit is zeer persoonlijk en hangt af van uw vaardigheden op dit gebied. Veel beginners maken gebruik van het gratis te downloaden Windowspakket "Moviemaker". Vanaf Windows 8 heet deze software "Movie Creator".
Als men meer ervaring heeft wordt vaak Pinnacle of Magix gebruikt voor verdere bewerking. Deze pakketten bieden meer mogelijkheden, maar vereisen dus ook meer kennis.


7. Is het veilig om uw kostbare beeldmateriaal te verzenden?

Wij durven gerust te stellen dat het verzenden van uw materiaal door PostNL / TNTpost veilig is. Wij adviseren altijd om het materiaal wel goed ingepakt (bubbelfolieenveloppe c.q. stevige goed afgesloten doos) en aangetekend te verzenden naar ons postadres (Postbus 1003, 3380 AA Giessenburg). vergeet niet uw gegevens (NAW-gegevens + telefoonnummer en emailadres) en mogelijke specifieke wensen op papier bij te voegen. U kan hiervoor gebruik maken van ons orderformulier.


8. Kan de kwaliteit van de beelden verbeterd worden?

Omdat wij uitsluitend werken met professionele studioapparatuur is het uiteindelijke gedigitaliseerde resultaat veelal beter dan u zelf thuis op uw consumentenelectonica gewend was.


9. Kan ik elke dag langs komen om materiaal af te geven of op te halen?

In principe hanteren wij de volgende openingstijden voor de klanten:
- maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en 's avonds van 19.00 tot 21.00 uur;
- zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.
Met deze openingstijden sluiten wij zoveel mogelijk aan met de tijd waarop men over het algemeen de tijd heeft om langs te komen om materiaal af te leveren c.q. weer op te halen.
Wij verzoeken u wel vriendelijk om van tevoren even een afspraak te maken.
Mocht u op een ander tijdstip langs willen komen neem dan even contact met ons op om naar een andere mogelijkheid te kijken.10. Wat is de gemiddelde levertijd voor het digitaliseren van videomateriaal?

De gemiddelde levertijd is circa 1 week. Maar deze indicatie heeft uiteraard te maken met de hoeveelheid materiaal en het aantal onderhanden en openstaande opdrachten.
Als u graag concrete levertijdinformatie wilt hebben dan kan u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. U kan hiervoor gebruik maken van het contactformulier
of ons bellen op ons telefoonnummer 06 - 81 95 85 15. Mochten wij niet in de gelegenheid zijn uw telefoon direct te beantwoorden spreekt u dan een boodschap in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

11. Wat is de gemiddelde levertijd voor het digitaliseren van dia's en foto's?

De gemiddelde levertijd van het digitaliseren van dia's en/of foto's is veelal één tot twee weken. Uiteraard heeft dat allereerst te maken met het aantal te scannen dia's en/of foto's.

Daarnaast kan er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het digitaliseren van videomateriaal, maar van 1 scanner gebruik gemaakt worden omdat er vrijwel altijd op een door de klant gewenste volgorde gescand moet worden. Als u graag concrete levertijdinformatie wilt hebben dan kan u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. U kan hiervoor gebruik maken van het contactformulier of ons bellen op ons telefoonnummer 06 - 81 95 85 15. Mochten wij niet in de gelegenheid zijn uw telefoon direct te beantwoorden spreekt u dan een boodschap in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.