Bandsoorten

Wij kunnen beeldopnamen op vrijwel alle soorten videobanden die consumenten en bedrijven tot op heden gebruikt hebben digitaliseren. Op deze pagina gaan we verder in op alle soorten videobanden.

Videobanden van verleden tot heden

De techniek is per soort verschillend en dat geldt dus ook voor de prijzen. Zie hiervoor ons prijzenoverzicht.
Video wordt vanaf eind jaren ’70 gebruikt. Vanaf die tijd tot midden jaren ’80 zijn er 3 soorten videotapes in omloop; Betamax en V2000 (VCC) en VHS. Uiteindelijk wordt de laatstgenoemde de marktleider tot de komst van de DVD bleef dat de meest gebruikte beelddrager voor films. Begin tachtiger jaren werden draagbare camera’s geïntroduceerd. In het begin wogen ze nog enkele kilo’s (tot soms bijna 10 kg), maar dat nam snel af. De compacte VHS-C cassettes werden gebruikt naast Video8, opgevolgd door vervolgens Hi8 en Digital8. Digital8 was de eerste tape waarop beeldmateriaal niet meer analoog maar digitaal werd opgeslagen Tweede helft jaren ’90 kwam daar de nog kleinere miniDV bij. Dat is nog steeds een standaard alhoewel inmiddels ook al de HDV-tapes (high definition miniDV) gebruikt worden. Meer en meer wordt inmiddels beeld opgeslagen op flashcards etc.
Voor bedrijven was jarenlang U-matic en Umatic SP de standaard voor het o.a. vastleggen van bedrijfsfilms etc. Binnen de U-maticserie waren ook nog verschillende standaarden (low-band, Hi-band). De opvolger van de U-matic was de Betacam en Betacam SP. Deze banden waren al gauw de standaard voor televisiemaatschappijen. DV-cam is een (semi)professionele videoband waarop het beeldmateriaal digitaal wordt opgeslagen.
Hieronder geven we aan welke soorten videotapes er zijn en hoe deze er uitzien.


                          VHS

                

                                 S-VHS

            

                               Betamax      


               Video2000 (VCC)


                            Laserdisc

             

                        VHS-C (compact)

          

                     Video8

              

                                 Hi8

           

                    Digital8

   

                     miniDV

         

                        HDV

         
 
                         DVcam