8mm filmspoelen

Wij zijn in staat uw 8mm films (smalfilms) in hoge kwaliteit over te zetten naar alle soorten media. Tijdens het digitaliseren van uw film controleren wij op belichting en kleur. Als dat nodig is zullen wij de belichting en kleur van de film zodanig aanpassen om het best mogelijke resultaat te behalen. Omdat de meeste 8mm-films geen geluid hebben zetten wij er het geluid van een lopende projector er onder. Indien u hier geen prijs op stelt kunt u natuurlijk gewoon het geluid van uw tv uit zetten. De meeste klanten vinden het echter zeer leuk en ervaren het als nostalgisch en gezellig!
Mocht één en ander niet geheel duidelijk zijn of mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust even contact met ons op. U kan dit doen door middel van het contactformulier of door ons te bellen of te WhatsAppen naar telefoonnummer 06  - 81 95 85 15.

Mochten wij niet in staat zijn u direct te woord te staan laat dan alstublieft even een voicemailbericht achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact u op.

Wij kunnen alle 8mm films (super8 en dubbel8) voor u scannen met en zonder geluid. Elk formaat kunnen wij overzetten naar digitale videobestanden.
Standaard scannen wij uw films scannen naar AVI en het MPEG formaat. Uiteraard kunnen wij het, zonder meerprijs, ook in elk door u gewenst formaat aanleveren.

Vervolgens kunnen we de beelden wegschrijven naar de mediadrager van uw keuze. Dus bijvoorbeeld naar dvd, blu-ray, usb-stick of naar een externe harde schijf.
De usb-stick en/of de externe harde schijf kunnen wij u, indien gewenst, tevens leveren tegen een scherpe prijs.

 

Het digitaliseren van uw 8mm films vindt plaats zonder synchronisatieproblemen, met een schok- en trillingsvrij transport van de film en een egale belichting. Wij passen direct de benodigde kleur- en belichtingscorrectie toe om een zo natuurgetrouw mogelijk eindproduct te leveren.

Voor het digitaliseren van alle soorten 8mm-films rekenen wij € 10,- eenmalige instelkosten plus een bedrag van € 1,49 per minuut film. Voor het eventueel produceren van een dvd rekenen wij € 5,= per dvd.

Om te kunnen bepalen wat de totale kosten voor het digitaliseren zullen gaan bedragen is voor u een tweetal zaken van belang. Wat is het type smalfilm en hoeveel minuten beeldmateriaal staat er op een volle spoel?

Om u hierbij te helpen zijn onder de hier onderstaande uitleg twee schema's weergegeven.

8mm (dubbel8)

Normaal-8 film (ook bekend onder de naam "regular-8", "standard-8", "dubbel-8" of gewoon "8mm") is in 1932 geïntroduceerd. Het dubbel-8 formaat was het meest gebruikt in de jaren (19)50. De films waren 16mm breed en zaten op spoelen van 25 feet (ongeveer 7 1/2 meter). Qua grootte was de film gelijk aan 16 mm, het had alleen twee keer zoveel perforatie. De film werd door de camera gevoerd, dan omgedraaid en vervolgens nog een keer door de camera gevoerd. Op die manier werden aan beide zijden van de film beelden opgenomen. In het laboratorium werd de film doormidden gesneden en samengevoegd tot een 15 meter lange strook.

De snelheid was standaard 16 beelden per seconde maar ook 18 beelden per seconde komt voor. Dubbel-8 filmspoelen hebben een gat van ongeveer 1,2 cm in het midden.


Dubbel-8: De randen van elk beeld zitten op het midden van de perforatie.

Super8

Super-8 film werd geïntroduceerd in 1965. Deze film had nog geen geluidspoor.  Super-8 geluidsfilm met een magnetisch spoor werd geïntroduceerd in 1974 en werd verkocht tot ongeveer 1996. Super-8 film was een duidelijke verbetering ten opzichte van dubbel-8 film, omdat door de kleinere perforatie het beeldoppervlak 50% groter werd. Deze film werd verkocht in een cassette. Dit maakte het laden van de camera veel eenvoudiger.

Standaard snelheid was 18 beelden per seconde; sommige geluidscamera's gebruikten 18 of 24 beelden per seconde. Super-8 filmspoelen hebben een gat van ± 2 1/2 cm in het midden.


Super-8: Het midden van elk beeld zit op het midden van de perforatie


Schema speelduur naar type smalfilm


 Spoeldoorsnede

 Lengte in meters

 speelduur super8

 speelduur dubbel8/8mm

 18 beelden p/sec.

 24 beelden p/sec.

 16 beelden p/sec.

 18 beelden p/sec.

 21 cm

 180

 40 min.

  30 min. 

 50 min.

  45 min. 

 18 cm

 120

 27 min.

 20 min.

 33 min.

 30 min.

 15 cm

 90

  20 min.

 15 min.

 25 min.

 22 min.

 13 cm

 60

 13 min

 10 min.

 17 min.

 15 min.

   7 cm

 15

 3 min. 20 sec.

 2 min. 30 sec.

 4 min. 10 sec.

 3 min. 40 sec.Met het schema hieronder geven we aan hoe de diverse soorten 8mm-films eruit zien.